KESALAHAN BAHASA
(a) Dalam setiap ayat di bawah, terdapat satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan dari segi imbuhan. Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. Bagi setiap ayat, anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan dari segi imbuhan. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula.
(i) Kemahiran berfikir secara kriatif dapat mentakrifkan sebagai keupayaan minda dan pemikiran seseorang untuk meneroka pelbagai ilmu.
(ii) Usia remaja merupakan Antara waktu terbaik untuk pembentukan kemahiran berkomunikasi secara interpersonel.
(iii) Syarikat tersebut telah menghasil sos cili yang amat sedap dimakan bersama dengan udang goring dan keropok lekor.
[6 markah]
(b) Dalam ayat-ayat di bawah terdapat tiga kesalahan penggunaan kata atau istilah dan tiga kesalahan bahasa. Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. Bagi setiap ayat, anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada satu kesalahan kata atau istilah dan satu kesalahan tatabahasa. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula.
Penyediaan makanan yang mematuhi standard pemakanan sangat penting sekali bagi mengatasi isu pengguna mengalami kekotoran makanan. Peralatan-peralatan memasak seperti periuk, kuali, pisau dan sudip mestilah berada dalam keadaan bersih. Selain itu, bahan masakan juga haruslah berada dalam keadaan segar, berkuantiti dan bukan melepasi tarikh habis ataupun dalam keadaan yang terdedah dengan kekotoran. [6 markah]
LATIHAN 2
(a) Dalam setiap ayat di bawah, terdapat tiga kesalahan ejaan dan tiga kesalahan penggunaan imbuhan. Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. Anda tidak boleh menyeneraikan lebih daripada tiga kesalahan ejaan dan tiga kesalahan penggunaan imbuhan. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula.
Amalan rumah terbuka merupakan keunikkan yang hanya ada di Malaysia dan tidak ada di negara lain. Tradition ini perlu diteruskan dan perlu menjadikan contoh kepada generasi baharu. Semasa rumah terbuka, pelbagai juadah dihidangkan seperti sate, nasi impit, tosai, kuih sepit dan sebagainya. Melalui rumah terbuka, masyarakat berbilang bangsa di negara kita dapat merasakan juadah yang disediakan. [6 markah]
M.Nathiya
BalasPadam(a)ejaan&imbuhan
i)I.Ditakrifkan
E.Kreatif
ii)I.Interpersonal
E.Membentuk
iii)I.Cili sos
E.Goreng
(b)tatabahasa&kata
i)T.Keracunan
K.Sangat penting
ii)T.Tidak
K.Peralatan
iii)T.Luput
K.Berkualiti
(c)ejaan&imbuhan
i)E.Tradisi
I.Mempunyai
ii)E.Nasi himpit
I.Keunikan
iii)E.Tose
I.Merasai
Latihan 1
BalasPadama.i) Kreatif, ditakrifkan
a.ii) Interpersonal, membentuk
a.iii) Goreng, menghasilkan
b-tatabahasa
- Sangat penting
- Peralatan memasak
- Luput
b-istilah
- Keracunan
- Tidak
- Berkualiti
Latihan 2
a- ejaan
- Tradisi
- Nasi himpit
- Keunikan
a- imbuhan
- Dijadikan
- Merasai
- Mempunyai
a.i)ejaan-kreatif
BalasPadamimbuhan-ditakrifkan
ii)ejaan-Interpersonal
imbuhan- membentuk
iii)ejaan-goreng
imbuhan-menghasilkan
b)tatabahasa&istilah
t-keracunan
-tidak
-tarikh luput
i-amat penting
-peralatan
-berkualiti
2)ejaan&imbuhan
e -tradisi
-nasi himpit
-tosai
i -merasai
-mempunyai
-keunikan
Nur Afrina binti Nor Hisham
BalasPadamlatihan 1
(a)ejaan dan imbuhan
i)kreatif, menerokai
ii)interpersional, membentuk
iii)menghasilkan, goreng
(b)kata / istilah dan tatabahasa
sangat penting, keracunan, berkualiti, tarikh luput, peralatan, tidak
latihan 2
(a)ejaan dan imbuhan
keunikan, tradisi, dijadikan, nasi himpit, merasai, mempunyai
Mazuin Alham
BalasPadamLatihan 1
a)ejaan dan imbuhan
i)kreatif,menerokai
ii)membentuk,interpersonal
iii)goreng,menghasilkan
b)kata atau istilah/kesalahan bahasa
-keracunan,sangat penting,berkualiti,peralatan,tidak,tarikh luput
Latihan 2
a)ejaan / imbuhan
-keunikan,tradisi,dijadikan,merasai,mempunyai,nasi himpit.
Ehsan
BalasPadamLatihan:1 (A)
Ejaan &. Imbuhan
i) kreatif Ditakrifkan
ii) interpersonal membentuk
iii)Goreng . Menghasilkan
B
Tatabahasa Istilah
Keracunan . Amat penting
Tidak Peralatan
Luput Berkualiti
Latihan2: (A)
Ejaan Imbuhan
Tradisi keunikan
Nasi himpit dijadikan
Kuih semperit merasai
Latihan 1 Kesalahan ejaan dan imbuhan
BalasPadama)i)kreatif,ditakrifkan
ii)membentuk,interpersonal
iii)menghasilkan ,goreng
b)Tatabahasa
i)peralatan memasak
ii)luput
iii)sangat penting
Istilah
i)berkualiti
iii)keracunan
iii)tidak
Latihan 2
Ejaan
i)keunikan
ii)tradisi
iii)nasi himpit
Imbuhan
i)dijadikan
ii)mempunyai
iii) merasai